Angst is een slechte raadgever…………..
in ACTIE met ACT: Wat is ACT en wat kun je er mee?
De letterlijk vertaling van ACT uit het Engels betekent: handelen/optreden/acteren/daad/wet. In 2015 maak ik kennis met ACT als een nieuwe therapievorm, die je ook toe kunt passen in training en coaching met als doel een leuker, lichter leven te kunnen leiden.
ACT staat voor Acceptance en Commitment Therapy ook wel een 3e generatie gedragstherapie genoemd met als doel psychologische flexibiliteit, waardoor je als mens beter leert omgaan met alle leuke en minder leuke gebeurtenissen in het leven.
Een belangrijke rol in deze aanpak is weggelegd voor de rol die onze gedachten spelen in ons leven, in hoe we ons voelen, in het gedrag dat we laten zien. Ons brein produceert zo’n 40.000 gedachten per dag en ongeveer 70 % van die gedachten zijn ook nog eens negatief geladen. Dat komt omdat we een natuurlijke neiging hebben om angst te vermijden. En onze gedachtes helpen ons daar een handje in door regelmatig te roepen: niet doen, pas op, kijk uit, gevaarlijk, niet leuk, afwijzing etc.
Die gedachten hebben een grote invloed op ons gedrag. Althans wij mensen laten die invloed behoorlijk groot zijn omdat we het idee hebben dat die gedachten het bij het juiste eind hebben: ‘wij zijn onze gedachten’…. In tegenstelling tot ‘we hebben gedachten’.
We hebben dus de neiging om onze gedachten behoorlijk serieus te nemen. Veel trainings- en therapievormen hebben als doel die gedachten inhoudelijk te veranderen: van belemmerende naar helpende gedachten of ‘positief denken’. Maar uit onderzoek blijkt dat op lange termijn geen effect te hebben.
Wat kun je dan wel doen? Accepteren dat je die gedachten hebt EN samen met die gedachten en gevoelens nieuwe ervaringen op doen. Dus de bereidheid om nieuwe dingen te ervaren samen met de angst of negatieve gedachten. En ontdekken dat we soms andere dingen kunnen doen dan onze gedachten ons ingeven.
Een voorbeeld van een ervaring van Paula: “tijdens onze vakantie aan de Spaanse kust liepen mijn partner en ik langs een duikschool, hij liep naar binnen, sprak met een instructeur en nam een foldertje mee. “Zullen we van de week eens gaan duiken?”. Alle alarmbellen gingen rinkelen, mijn 1e reactie was NEE, bah eng, diep, pijn in mijn oren, ademnood etc.
Maar met de ACT-training in mijn gedachte ging ik mijn eigen gedachtes onderzoeken, waar kwamen die vandaan? Ik had nog nooit gedoken, alleen gesnorkeld. Dus hoe kon ik weten dat het eng etc was? De angst voor…. was mijn raadgever. En ging ik naar die raadgever luisteren en het niet doen? Een ervaring armer….Ik koos om samen met mijn angst en spanning en negatieve gedachtes toch de bereidheid te hebben om het te doen. En het was een mooie ervaring! Best spannend en het duurde best even voordat ik het allemaal onder knie had, maar achteraf ben ik erg blij dat ik het gedaan heb en had ik deze ervaring niet willen missen.”
Acceptatie en bereidheid is 1 van de 6 tools die we als ACT-trainer in kunnen zetten. Andere tools zijn bijvoorbeeld: mindfulness en het onderzoeken van en leven naar Waarden.
Wil je meer weten? Binnenkort geef ik een introductie op de ACT-training en kun je kennismaken met ACT en de tools voor meer psychologisch flexibiliteit om een leuker en lichter leven te leiden.